Kotlety mielone z piekarnika
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, bułka pszenna, cebula, mleko i jajka – to właśnie te składniki sprawiają, że kotlety mielone z piekarnika wychodzą soczyste i przepyszne. Połączenie mięsa z namoczoną w mleku bułką oraz podsmażoną cebulką nadaje im wyjątkowego smaku, a jajka dbają o odpowiednią konsystencję. Idealne na rodzinny obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Bułka pszenna - 130 g
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Bułkę pszenną porwij na kawałki i zalej mlekiem.
- Mięso mielone umieść w misce.
- Cebulę i czosnek obierz z łupiny i zetrzyj na tarce.
- Mięso dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
- Dodaj czosnek, cebulę, jajko i bułkę namoczoną w mleku.
- Wyrabiaj masę na kotlety do połączenia składników.
- Uformuj kotlety, lekko zwilżając dłonie wodą.
- Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
- Kotlety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mizerii.
Komentarz dietetyka
Kotlety mielone z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety są źródłem węglowodanów prostych, jeśli chcesz aby miały więcej błonnika zamień bułkę pszenną na pieczywo graham.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny