Kotlety mielone z kurczaka
Opublikowano: 30.04.2021 r.
Piersi z kurczaka, jajka, czerstwa kajzerka i mleko – to podstawa naszych domowych kotletów mielonych z kurczaka. Dodaj aromatyczny ser gouda i odrobinę bułki tartej, a całość usmaż na oliwie z oliwek. Te mięciutkie i pełne smaku kotlety są proste w przygotowaniu i idealne na codzienny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Kajzerka - 50 g (czerstwa)
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Ser gouda - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne, tarka, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia na 15 minut.
- Mięso z odciśniętą z mleka bułką zmiel w maszynce.
- Do mięsa dodaj starty na grubych oczkach ser, jedno jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oregano. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj 4 kotlety.
- Tak przygotowane kotlety zalicz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej (czynność powtórz dla każdego kotleta).
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. W tym czasie na talentu podsmaż kotlety (z dwóch stron), aby były zarumienione i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie żaroodporne z kotletami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Kotlety możesz podać z ziemniakami i surówką z buraczków.