Kotlety mielone z kapustą
Opublikowano: 13.06.2023 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, kapusta biała, cebula, natka pietruszki, i jajko - oto główne składniki potrzebne do przygotowania soczystych kotletów mielonych z kapustą. Połączenie mięsa z warzywami sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i lżejsze. Dodatek pietruszki wprowadza świeżość, a jajko sprawia, że kotlety zaskakują swoją strukturą.
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Kapusta biała - 250 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Natka pietruszki - 30 g (1 garść)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj i włóż do miski. Zalej gorącą wodą, zostaw na 10-15 minut i odcedź.
- Cebulę i natkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj.
- Dodaj kapustę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Uformuj kotlety i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Kotlety pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne i ciężkostrawne w porównaniu do kotletów panierowanych i smażonych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk