Kotlety mielone z indyka
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek i czerstwa bułka kajzerka to główne składniki, które sprawiają, że te kotlety mielone są wyjątkowe. Dodaj trochę mleka i jajko, by składniki się połączyły, a bułka tarta zapewni odpowiednią konsystencję. Wszystko usmaż na oleju rzepakowym - i gotowe!
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Bułka tarta - 215 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Bułka pszenna - 60 g (1 czerstwa bułka kajzerka)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Mielone mięso z indyka umieść w dużej misce.
- Bułkę umieść w średniej misce i zalej mlekiem. Gdy napęcznieje, odciśnij nadmiar mleka i przełóż bułkę do miski z mięsem.
- Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do dużej miski.
- Do dużej miski wbij jajko. Dodaj sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Całość wymieszaj rękoma.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z obu stron.