Kotlety mielone z bułką tartą

Opublikowano: 29.12.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, bułka pszenna, mleko i jajka – to główne składniki, które tworzą nasze kotlety mielone z bułką tartą. Dodaj do tego startą cebulę dla smaku, a potem obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju rzepakowym. Prosty przepis na pyszne kotlety, które podbiją Wasze kuchenne serca!
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Bułka pszenna - 200 g (4 sztuki)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Bułka tarta - 150 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Bułkę pszenną namocz w mleku.
- Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.
- W misce umieść mięso, cebulę i jajka, dopraw solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
- Bułkę zblenduj i dodaj do miski.
- Całą masę wyrób dobrze.
- Formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po około 5 minut z jednej strony.
Komentarz dietetyka
Kotlety mielone z bułką tartą są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Kotlety w bułce tartej zawierają jednak więcej kalorii niż te bez jej dodatku. Kotletów nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny