Kotlety mielone bez bułki

Opublikowano: 01.06.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, jajko i cebula — to trio, które sprawi, że Twoje kotlety mielone bez bułki będą po prostu genialne. Bez dodatku pieczywa, więc lżejsze, a dzięki olejowi rzepakowemu smażone na złoto. Gotowe w pół godziny i doskonałe na codzienny obiad lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do miski.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.
- Do mięsa wbij jajko i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Ręcznie uformuj kotlety
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety obustronnie.
- Przed podaniem papierowym ręcznikiem odsącz nadmiar tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Kotlety mielone bez bułki są dobrą opcją dla osób z celiakią, ponieważ są całkowicie bezglutenowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk