Kotlety mielone
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Mięso mielone, bułka pszenna, cebula i jajko to podstawowe składniki do przygotowania pysznych kotletów mielonych. Do tego odrobina oleju rzepakowego i bułka tarta do obtoczenia – prosto, ale konkretnie. Wystarczy wszystko ze sobą połączyć, odpowiednio wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Ciepłe, chrupiące kotlety to klasyka, która zawsze smakuje.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g (Możesz użyć tylko mięsa wieprzowego lub wymieszać je z drobiem)
- Bułka pszenna - 60 g (1 sztuka)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bułka tarta - 20 g (Do obtoczenia kotletów)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Bułkę namocz w wodzie.
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na 0,5 łyżki oleju
- Mięso wymieszaj z jajkiem, namoczoną i odciśnięta bułką, cebulą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki imbiru i 0,5 łyżeczki papryki.
- Do mięsa stopniowo dolewaj wody (łącznie około 1/4 szklanki) i wyrabiaj masę (najlepiej ręką), aby wchłonęła wodę.
- Z gotowej masy mięsnej uformuj kotlety.
- Obtocz kotlety w bułce tartej.
- Gotowe kotlety kładź na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmaż z każdej strony.
- Gdy kotlety będą już obsmażone zmniejsz moc kuchenki i dosmażaj je jeszcze około 3-5 minut z każdej strony (zależnie od wielkości kotletów).