Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Opublikowano: 09.12.2021 r.
Kasza jaglana, jajka, ser gouda i cebula to główne składniki, które tworzą bazę do tych pysznych kotletów jajecznych. Dzięki połączeniu delikatnej kaszy jaglanej, aromatycznej cebuli i kremowego sera gouda, otrzymujesz smaczne i sycące danie. Całość obtoczona w bułce tartej i usmażona na oleju rzepakowym - pyszna i prosta propozycja na obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jaglana - 65 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser gouda - 50 g
- Cebula - 50 g
- Bułka tarta - 30 g (do panierowania)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na etykiecie.
- 3 jajka ugotuj na twardo.
- Na 10 g oleju usmaż drobno posiekaną cebulkę, posól.
- Ugotowane jajka rozdrobnij widelcem, dodaj do nich jedno surowe jajko, ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, ser starty na drobnej tarce, posiekaną natkę pietruszki oraz resztę przypraw. Bardzo dobrze wymieszaj masę.
- Rozgrzej resztę oleju na patelni.
- Uformuj kotlety jajeczne, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju aż będą złociste z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Sycący i zdrowy posiłek. Nie zawiera mięsa. Dobry sposób na posiłek w diecie wegetariańskiej. Zawiera wszystkie składniki odżywcze.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości