Kotlety jajeczne
Opublikowano: 21.04.2021 r.
Jajka, bułka tarta i oliwa z oliwek - to trio, które wystarczy, by wyczarować pyszne kotlety jajeczne. Cała magia tkwi w prostocie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych, zwłaszcza kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale sycącego. Spróbuj tego połączenia i przekonaj się, jakie to łatwe!
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- 5 jajek ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Włóż do dużej miski i rozgnieć za pomocą widelca.
- Do jajka dodaj 2 łyżki bułki tartej, wbij jedno surowe jajko i dopraw solą i pieprzem. Skrój drobno natkę pietruszki i szczypiorek, dodaj do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Uformuj małe kotleciki.
- Na mały talerzy wysyp 2 łyżki bułki tartej i obtocz w niej kotleciki.
- Rozgrzej olej na dużej patelni i włóż na nią kotleciki. Smaż po 2 minuty z każdej strony, by były rumiane.