Kotlety drobiowe

Opublikowano: 29.06.2025 r.
Polędwica z piersi kurczaka, cukinia, cebula i jajka – to klucz do smakowitych kotletów drobiowych. Te pyszne kotlety są pełne smaku dzięki połączeniu soczystej piersi z kurczaka oraz świeżej cukinii. Cebula dodaje im aromatu, a jajka idealnie sklejają całość. Kotlety smażymy na oleju rzepakowym, dzięki czemu są złociste i chrupiące.
Składniki dla 6 porcji:
- Polędwica z piersi kurczaka - 200 g
- Cukinia - 220 g (1 sztuka)
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 30 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Polędwiczki lub pierś z kurczaka pokrój w kostkę
- Cukinie zetrzyj na tarce a cebulę posiekaj w drobną kostkę
- Do miski wrzuć mięso, cukinie, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy (0,25 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu)
- Dokładnie wymieszaj składniki
- Rozgrzej patelnie z olejem i łyżką wykładaj masę formując kotlety
- Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.