Kotlety do hamburgerów
Opublikowano: 02.06.2022 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i jajko – oto trójka, bez której żaden hamburger nie przejdzie testu smaku. Wystarczy kilka prostych kroków, by z tych składników wyczarować soczyste kotlety, które podbiją serca największych mięsożerców. Połącz je w aromatyczną mieszankę i wrzuć na patelnię. Smacznego!
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone przełóż do miski.
- Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.
- Dodaj jajko i przyprawy, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj masę ręcznie.
- Podziel na 3 części o takiej samej wielkości, uformuj z nich kule, a następnie spłaszcz na kotlety o grubości ok. 2 cm.
- Kotlety kolejno obsmażaj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 3 z każdej strony, na średnim ogniu.
Komentarz dietetyka
Kotlety do burgerów możesz przygotować też mięsa drobiowego, które jest nieco mniej kaloryczne.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk