Kotlety devolay
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, masło, jajka — oto najważniejsze składniki kotletów devolay, które sprawią, że poczujesz się jak w domu babci. Delikatne mięso połączone z aromatycznym masłem, obtoczone w jajku i bułce tartej, a następnie usmażone na złoty kolor. Tego dania po prostu nie da się zapomnieć!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Masło - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 35 g (3 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g (7 łyżek)
- Olej rzepakowy - 250 ml (Olej do smażenia - ilość zależy od wielkości patelni.)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tłuczek do mięsa, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Posiekaj natkę pietruszki
- Masło wyjmij z lodówki, wymieszaj z nim natkę pietruszki, uformuj w walec i schłodź.
- Z piersi z kurczaka odetnij polędwiczki, które powinny znajdować się na spodzie piersi.
- Połóż na desce polędwiczki, przykryj folią spożywczą i cienko rozbij.
- Pozostałe kawałki piersi przekrój wzdłuż na wierzchu i otwórz rozcięcie, aby utworzyć kieszeń na masło.
- Do powstałej kieszonki wsyp szczyptę soli i pieprzu, włóż masło i złóż rozcięte boki do środka.
- Na rozcięciu ułóż rozbitą polędwiczkę, lekko przyciskając, aby się przykleiła.
- Najlepiej odłożyć takie piersi na pół godziny do lodówki, ale nie jest to konieczne.
- Do trzech głębokich talerzy lub miseczek nasyp kolejno mąkę, wbij jajka i wsyp bułkę tartą.
- Jajka dopraw szczyptą soli i pieprzu i wymieszaj.
- Pierś z kurczaka obtocz w mące, następnie w jajku, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej. Najlepiej w każdym naczyniu układać pierś z kurczaka i obsypywać ją panierką, ponieważ obracanie może uszkodzić kotleta.
- Do głębokiej patelni nalej olej i rozgrzej (do około 170 stopni Celsjusza)
- Kotlety wkładamy do rozgrzanego oleju i smażymy w głębokim oleju, aż panierka kotleta uzyska złoty kolor.
- Gotowe kotlety wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar oleju.