Kotlety buraczane
Opublikowano: 05.05.2021 r.
Buraki, kasza jaglana, cebula i jajka – to właśnie one tworzą kotlety buraczane, które zachwycą swoim smakiem. Te kolorowe kotlety są pełne wartości odżywczych i świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Połączenie soczystych buraków z delikatną kaszą jaglaną i dodatkiem płatków owsianych daje im niepowtarzalną teksturę.
Składniki dla 3 porcji:
- Burak - 315 g (3 szt)
- Kasza jaglana - 150 g (3/4 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Jajko - 2 szt.
- Płatki owsiane - 60 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, mielony czosnek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia, patelnia, młynek
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź, dodaj do buraczków.
- Płatki owsiane zmiel w młynku na pył i dodaj do reszty składników.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy będzie rumiana dodaj do reszty składników.
- Do miski ze składnikami wbij jaja i przypraw solą, pieprzem, kminem, papryką i czosnkiem. Wszystko wymieszaj ręką i uformuj małe kotleciki.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej kotleciki w dość sporej odległości. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To idealny zamiennik mięsnych kotletów. Te z buraka są zdrowsze, lżejsze i mają więcej błonnika. Do tego smażenie zostało zastąpione lepszą obróbką termiczną.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny