Kotlet z kurczaka

Opublikowano: 09.08.2025 r.
Piersi kurczaka, jajko i bułka tarta to podstawowe składniki kotleta z kurczaka, który jest prosty, ale niezwykle smaczny. Soczysty filet z kurczaka obtaczamy w jajku i bułce tartej, a potem smażymy na złocisty kolor na oleju rzepakowym. Idealny na szybki obiad czy kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, miseczka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka podziel na pojedyncze filety, oczyść je z błonek.
- Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem.
- Do głębokiego talerza wybij jajko, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i roztrzep przy pomocy widelca.
- Na drugi płaski talerz wysyp bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Filety drobiowe dopraw solą oraz pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju smaż filety drobiowe z obu stron przez około 3 minuty z każdej strony.
- Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kotlet z piersi kurczaka to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Kotlety stanowią dobre źródło białka. Warto ograniczyć ich ilość w diecie, ponieważ jest to danie smażone.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny