Kotlet z kaszy gryczanej
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Kasza gryczana, cebula i jajka to główne składniki kotletów z kaszy gryczanej, które można szybko przygotować na obiad. Dodaj do tego odrobinę natki pietruszki i ziemniaków oraz szczyptę mąki ziemniaczanej, a powstanie prawdziwa bomba smaku. Marchewka dopełnia całość, wnosząc lekką słodycz oraz chrupkość.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza gryczana - 400 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Ziemniaki późne - 200 g (2 średnie sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g
- Mąka ziemniaczana - 20 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, majeranek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, malakser
Przepis krok po kroku
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Kaszę ugotuj na sypko.
- W malakserze umieść wystudzone ziemniaki i kaszę, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól, pieprz ziołowy i majeranek. Rozdrobnij do połączenia składników.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz startą marchewkę.
- Z masy formuj kotlety i obtocz je w mące ziemniaczanej.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Kotlety z kaszy gryczanej to doskonała propozycja na jarskie danie. Kasza gryczana nie zawiera glutenu a więc mogą ją spożywać osoby z celiakią. Warzywne kotlety mają dużo błonnika dlatego pozwalają zachować uczucie sytości na dłużej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny