Kotlet szwajcarski
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, szynka parmeńska i ser gouda – to główne bohaterowie przepisu na kotlet szwajcarski. Schab jest soczystą bazą, a szynka parmeńska i roztopiona gouda dodają mu wyrazistego smaku. Całość jest obtoczona w jajku i bułce tartej, a potem delikatnie smażona na oliwie z oliwek.
Składniki dla 5 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 500 g
- Szynka parmeńska - 75 g (5 plastrów)
- Ser gouda - 100 g (5 plastrów)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 100 g (5 łyzek)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, vegeta
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Schab podziel na 5 kawałków. Każdy kawałek rozbij za pomocą tłuczka na cienkie plastry.
- Na środek każdego kotleta ułóż ser i szynkę, posyp solą i pieprzem. Krawędzie kotleta włóż do środka i złóż jak kopertę.
- Na małym talerzyku rozkłuj jajko i dodaj do niego odrobinę vegety, a na kolejnym wysyp bułkę tartą. Mięso maczaj w jajku, a potem w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety po około 5 minut z każdej strony.