Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna

Opublikowano: 28.03.2021 r.
Schab wieprzowy bez kości, panierowany w jajku i bułce tartej, zapiekany z serem gouda i marynowanymi pieczarkami, podany z młodymi ziemniakami z masłem oraz sałatką wiosenną z ogórka i rzodkiewki z dodatkiem śmietany. Proste i smaczne danie, które łączy klasyczne smaki.
Składniki dla 4 porcji:
- Smalec - 30 g
- Schab wieprzowy bez kości - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 60 g
- Ziemniaki młode - 500 g
- Masło - 30 g
- Ogórek - 150 g
- Rzodkiewka - 150 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Pieczarki marynowane - 150 g
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, koper, przyprawa tzatziki
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm
Przepis krok po kroku
- Schab przygotuj dzień wcześniej: Plastry schabu umyj, osusz i rozbij. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż warstwę schabu na dnie głębokiej miski. Na schab wyłóż pokrojoną w piórka cebulę. Zalej mlekiem (tyle, by schab był przykryty). Powtórz tę czynność do wykorzystania składników. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia odlej mleko, usuń cebulę i odsącz schab z mleka.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i wstaw go ugotowania. Posól wodę (1 łyżka). Ugotuj do miękkości.
- Jajka rozbij z odrobiną octu (wtedy jajko jest bardziej rzadkie). Dodaj też sól i pieprz.
- Mocz plastry schabu w jajku i następnie bułce.
- Na rozgrzany smalec wyłóż zapanierowane kotlety. Smaż je około 15 minut pod przykryciem. Mają być złociste. Na około 5 minut przed końcem zdejmij przykrywkę.
- Na 10 g masła usmaż pokrojone w ćwierćplastry pieczarki.
- Usmażone kotlety wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta dodaj podduszone pieczarki. Posyp całość startym serem. Wstaw do piekarnika (190 st. Celsjusza) i piecz 20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.
- Ogórka obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój w półplastry. Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj pokrojone warzywa z solą, pieprzem, śmietaną oraz przyprawą tzatziki.
- Ziemniaki wymieszaj z solą, świeżym koperkiem i masłem (20 g). Zrób puree.
- Podawaj ziemniaki z kotletem oraz z sałatką.