Kotlet rzymski
Opublikowano: 12.09.2023 r.
Ser gouda i jajko to fundament kotleta rzymskiego – te składniki nadają mu wyjątkowego smaku i tekstury. Ser gouda, z jego bogatym i kremowym wnętrzem, idealnie komponuje się z lekkością jajka. Całość jest panierowana w bułce tartej i smażona na oleju rzepakowym, co daje złocistą i chrupiącą skórkę.
Składniki dla 2 porcji:
- Ser gouda - 160 g (2 grube plastry)
- Bułka tarta - 15 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 15 ml
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wbij jajko i rozmieszaj widelcem.
- Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
- Plastry sera obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na patelni podgrzej olej.
- Podsmaż ser z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
Komentarz dietetyka
Sery podpuszczkowe to bardzo dobre źródło białka i wapnia w diecie. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli powinien spożywany być z umiarem.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk