Kotlet po parysku

Opublikowano: 24.04.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, jajka i mąka pszenna to główne składniki potrzebne do przygotowania kotleta po parysku. To proste i smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Kurczak obtoczony w mące, a potem w jajku, smażony na oleju rzepakowym – to esencja tego przepisu.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 160 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka opłucz i osusz.
- Następnie wytnij z nich błonki, a potem podziel na kilka mniejszych i cienkich kawałków.
- Każdy kawałek przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na 25 min.
- Jajka roztrzep i dodaj do nich przyprawę do kurczaka.
- Kawałki piersi z kurczaka obtocz w mące, a potem w jajku.
- Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej. Kotlety smaż ok. 3-5 min z każdej strony.