Kotlet po hawajsku
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Piersi kurczaka, plastry ananasa, szynka delikatesowa, ser gouda – to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznego kotleta po hawajsku. Te soczyste kotlety łączą w sobie smak delikatnego kurczaka, słodkiego ananasa i aromatycznej szynki, a wszystko to pokryte roztopionym serem gouda. Idealne na szybki, a jednocześnie wyjątkowy obiad!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Ananas w puszce - 50 g (2 plastry, po odsączeniu)
- Szynka delikatesowa - 50 g
- Ser gouda - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filet z piersi kurczaka podziel na dwie części, każdą z nich przypraw. Następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z jednej strony na rumiano. Następnie przewróć kotlety i na wierzch każdego (wciąż najdującego się na patelni) ułóż plaster szynki, ananasa i sera żółtego.
- Kotleta smaż jeszcze kilka minut do momentu zarumienienia go od spodu i stopienia sera na jego wierzchu.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki z sezonowych warzyw.