Kotlet po góralsku
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Schab wieprzowy, ser gouda, boczek wędzony i cebula to główne składniki kotleta po góralsku. Ta smakowita kombinacja sprawia, że każdy kęs tego dania jest wyjątkowy. Aromatyczny boczek i delikatna, ciągnąca się gouda idealnie komponują się z soczystym schabem, tworząc pełne smaku i zapachu danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 400 g
- Ser gouda - 100 g
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Bułka tarta - 30 g
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Schab umyj, pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem.
- Z każdej strony oprósz solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a boczek pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę i łyżeczkę oleju. Smaż aż boczek i cebula się zarumienią, po czym zdejmij z patelni do innego naczynia.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je widelcem.
- Do następnego talerza wsyp bułkę tartą, a do kolejnego mąkę.
- Kawałki schabu obtaczaj dokładnie w mące (strzepując nadmiar), po czym w jajku i bułce.
- Na wcześniej używaną patelnię wlej resztę oleju i smaż na nim kotlety z obu stron, aż ładnie się przyrumienią.
- Gdy je usmażysz, zostaw na patelni na małej mocy palnika i na wierzch połóż boczek z cebulą. Na górę wysyp starty żółty ser i przykryj pokrywką.
- Poczekaj, aż ser się rozpuści, od czasu do czasu kontrolując czy kotlet od spodu się nie przypala.
Komentarz dietetyka
Dania mięsne pomimo wielu kontrowersji dostarczają do organizmu niezwykle ważny składnik jakim jest żelazo. To ono odpowiada za zapobieganiu powstawania anemii.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk