Kotlet kalafiorowy
Opublikowano: 13.10.2021 r.
Kalafior, jajka, ser gouda i bułka tarta - te składniki to podstawa pysznych kotletów kalafiorowych! Kalafior stanowi bazę, jajka pomagają w zlepieniu masy, a ser gouda dodaje wspaniałego, kremowego smaku. Całość panierowana w bułce tartej i smażona na oleju rzepakowym daje przyjemną, złocistą skórkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 500 g (1 średnia sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka orkiszowa - 60 g
- Bułka tarta - 70 g
- Ser gouda - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, curry, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na mniejsze części, umieść go w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Kalafior przełóż do malaksera i rozdrobnij, dodaj jajko, mąkę orkiszową, sól, pieprz, curry, paprykę ostrą i wymieszaj.
- Zetrzyj ser i posiekaj natkę pietruszki, dodaj do masy i ponownie wymieszaj.
- Kotlety panieruj w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Kotlet kalafiorowy to danie zawierające dużo błonnika pokarmowego. Kotlety są wspaniałym zamiennikiem mięsa w diecie. Zawierają mało kalorii dlatego możesz je spożywać na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny