Kotlet devolay z serem i pieczarkami

Opublikowano: 09.03.2023 r.
Piersi kurczaka, pieczarki i ser gouda to główni bohaterowie tego przepisu na soczystego kotleta devolay. Te składniki tworzą niesamowite połączenie smaków, które zadowoli każdego miłośnika domowej kuchni. Kurczak w złocistej panierce, wypełniony aromatycznym nadzieniem z pieczarek i roztapiającego się sera, sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Pieczarki - 150 g
- Ser gouda - 60 g
- Czosnek - 5 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Bułka tarta - 60 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia mała, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka umyj i osusz.
- Przekrój je na połowę, ale nie do końca. Rozłóż na płasko i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem.
- Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie paseczki.
- Na małej patelni podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim pieczarki.
- Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż razem, aż pieczarki zmniejszą objętość.
- W międzyczasie ser żółty zetrzyj na tarce. Dodaj do przygotowanych pieczarek i wymieszaj.
- Na rozbite mięso układaj po łyżce przygotowanego farszu. Dokładnie zawiń mięso, tak by farsz nie wypadł.
- Do dwóch głębokich talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do trzeciego wbij jajka i roztrzep widelcem.
- Zawinięte devolaye obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni podgrzej pozostały olej. Smaż kotlety z każdej strony, aż będą równomiernie usmażone.
Komentarz dietetyka
W pieczarkach znaleźć można selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk