Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Opublikowano: 18.01.2023 r.
Piersi kurczaka, pieczarki, cebula i ser żółty tworzą idealne połączenie w kotlecie de volaille. Delikatne mięso faszerowane serowym nadzieniem z pieczarkami i cebulą, otulone w złocistą panierkę z bułki tartej, to prawdziwy hit na talerz!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Pieczarki - 300 g (10 dużych sztuk)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Ser żółty - 100 g
- Bułka tarta - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 500 ml (2 szklanki, do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Pieczarki pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut.
- Pierś z kurczaka podziel na porcje.
- Rozbij tłuczkiem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Ser pokrój w prostokątne kawałki.
- Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki.
- Zwiń w rulon.
- Roztrzep jajko w misce.
- Mięso maczaj w jajku.
- Obtocz w bułce tartej.
- Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety zawierają sporą ilość kalorii. Nie powinny ich w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o linię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny