Kotlet de volaille
Opublikowano: 22.06.2022 r.
Piersi kurczaka, masło, czosnek i natka pietruszki to kluczowe składniki na soczystego i aromatycznego kotleta de volaille. Znajdziesz tu dobrze doprawione mięso z ziołowym masłem w środku, otoczone chrupiącą panierką z mąki, jajka i bułki tartej. Idealny na obiad, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny!
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Czosnek - 2 g (1/2 ząbka)
- Natka pietruszki - 2 g (1 łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj i wymieszaj z masłem. Uformuj mały wałeczek, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki.
- Mięso rozbij tłuczkiem, ułóż masło i zawiń kurczaka w roladkę. Zepnij za pomocą wykałaczek.
- Na oddzielnych talerzach umieść mąkę, jajko i bułkę tartą, następnie kolejno obtaczaj roladki w mące, jajku i bułce.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż roladkę przez ok. 10 minut do uzyskania złocistej panierki.
Komentarz dietetyka
Kotlet de volaille jest daniem dość ciężkostrawnym, dlatego osoby z problemami żołądkowo jelitowymi mogą odczuwać nasilenie dolegliwości o jego spożyciu. Ze względu na obecność panierki i smażenie w dużej ilości tłuszczu jest też stosunkowo kaloryczny, dlatego przed podaniem najlepiej odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk