Kotlet buraczany

Opublikowano: 01.08.2025 r.
Buraki, jajka, feta i mąka ryżowa – oto sekretne składniki, które przemienią codzienne warzywo w coś naprawdę pysznego. Dodaj do tego świeży koperek i natkę pietruszki dla aromatu, a całość usmaż na złocistym oleju rzepakowym. Tak powstaje kotlet buraczany, który zaskoczy Cię swoim smakiem!
Składniki dla 5 porcji:
- Burak - 600 g (3 duże sztuki)
- Jajko - 4 szt.
- Mąka ryżowa - 200 g (1 szklanka)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Ser Feta - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości.
- Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach.
- W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz.
- Wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i delikatnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.
Komentarz dietetyka
Kotlet buraczany to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Kotlety nie zawierają glutenu, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób chorujących na celiakię. Kotlety są dobrym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny