Kotleciki ziemniaczane
Opublikowano: 30.07.2021 r.
Ziemniaki, jajko, cebula – to podstawowe składniki, dzięki którym powstają aromatyczne i chrupiące kotleciki ziemniaczane. Dodane do nich bułka tarta oraz mąka pszenna sprawiają, że nabierają one odpowiedniej konsystencji. Całość smażona na oleju rzepakowym i oliwie z oliwek sprawia, że kotleciki mają złocistą skórkę i są pełne smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 250 g (3,5 szt)
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Bułka tarta - 30 g (1,5 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (1,5 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, duża miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez 35 minut, do pełnej miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość smaż aż do zarumienienia.
- Do dużej miski przeciśnij ziemniaki przez praskę i dodaj cebulę. Wsyp mąkę i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solę, pieprzem, czosnkiem, ziołami i gałką muszkatołową. Dodaj bułkę tartą.
- Z podanej masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, po 5 minut z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To świetny i zdrowy przepis pełen błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny