Kotleciki z kaszy gryczanej
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Kasza gryczana, pieczarki, cebula i jajka to kluczowe składniki kotlecików z kaszy gryczanej. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i natkę pietruszki, a wszystko smażymy na oleju rzepakowym. Voilà! Mamy gotowy przepis na smakowite kotleciki, które mogą zachwycić każdego miłośnika prostych, ale pełnych smaku potraw.
Składniki dla 12 porcji:
- Kasza gryczana - 200 g (1 szklanka i 2 łyżki)
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 50 g (1 mała)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka ziemniaczana - 24 g (1 łyżka)
- Bułka tarta - 54 g (1/4 szklanki bułki tartej)
- Natka pietruszki - 10 g (1 łyżka posiekanych liści)
- Olej rzepakowy - 72 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj kaszę w stosunku 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Dodaj do niej 1/4 łyżeczki soli.
- Kaszę pozostaw do ostygnięcia.
- Jajka ugotuj na twardo i również pozostaw do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzej łyżkę olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i delikatnie podsmaż.
- Pieczarki dokładnie umyj i drobno pokrój. Dodaj do cebuli i smaż około 4 minuty.
- Kaszę przełóż do dużej miski, zetrzyj do niej jajka, dodaj podsmażone pieczarki, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę bułki tartej.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Jeśli kasza po uformowaniu kotlecików się rozpada, dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną.
- Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju aż będą złote.
Komentarz dietetyka
Kotlety z kaszy gryczanej to bardzo zdrowe danie. Gdy zamiast smażyć, upieczesz je w piekarniku możesz przygotowywać je tak często jak masz na to ochotę.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki