Kotleciki z kabaczka
Opublikowano: 26.10.2021 r.
Ziemniaki, kabaczek, trochę jajek i bułka tarta – to właśnie te składniki tworzą genialne kotleciki. Dodaj do tego masło klarowane i świeży koperek, a masz patent na smakowite danie, które jest zarówno proste, jak i sycące.
Składniki dla 7 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g (6 dużych sztuk)
- Kabaczek - 600 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 5 szt.
- Bułka tarta - 130 g
- Masło klarowane - 150 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, malakser
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
- Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody.
- Ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj jajko, sól i pieprz i wymieszaj.
- Masę ziemniaczaną przełóż do miski i dodaj do niej cukinię i posiekany koper, wymieszaj.
- Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotleciki, aż będą złote i chrupiące.
Komentarz dietetyka
Kotleciki z kabaczka to danie warzywne świetnie zastępujące mięsny obiad. Mięso powinniśmy zastępować warzywnymi obiadami przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warzywa zawierają cenny błonnik i składniki mineralne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny