Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Opublikowano: 27.06.2025 r.
Kasza jaglana i ciecierzyca konserwowa to główne bohaterki tego przepisu. Dodaj do tego cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i trochę oleju rzepakowego – i mamy pyszne kotleciki! Szybkie do zrobienia, a przy tym zdrowe i sycące – idealne na obiad czy kolację.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza jaglana - 250 g (1 szklanka)
- Ciecierzyca konserwowa - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ugotowaną kaszę, ciecierzycę wymieszaj i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj jajko, cebulę i czosnek. Uformuj kotleciki.
- Obtocz kotlety w bułce tartej.
- Usmaż na oleju rzepakowym z obu stron.
Komentarz dietetyka
Idealna wersja wegetariańskich kotletów dla wszystkich osób na diecie wykluczającej mięso ale także dla wszystkich na diecie tradycyjnej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk