Kotleciki szuszu
Opublikowano: 11.02.2023 r.
Piersi kurczaka, żółtka jajka i jogurt naturalny to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania Kotlecików szuszu. Do tego dochodzi odrobina mąki ziemniaczanej oraz wyrazisty smak czosnku, a całość smażysz na oleju rzepakowym. Ten zestaw składników tworzy smaczne, soczyste kotleciki, które są naprawdę proste w przygotowaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Mąka ziemniaczana - 30 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Czosnek - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki.
- Przypraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką.
- Do miseczki wbij żółtka, dodaj jogurt naturalny, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę oleju.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Kotleciki włóż do marynaty.
- Następnie na rozgrzanym oleju usmaż kotleciki z dwóch stron
Komentarz dietetyka
Kotleciki można trzymać w marynacie przez około godzinkę.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk