Kotleciki rybne z mintaja

Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mintaj, cebula, jajka i bułka tarta to kluczowe składniki tych pysznych kotlecików rybnych. Wystarczy wymieszać je z koperkiem i usmażyć na oleju rzepakowym, aby uzyskać niesamowicie smaczne danie. Prosty przepis z niewielką ilością składników, który idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Mintaj filet - 250 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 50 g (5 łyżek)
- Koperek - 20 g
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mintaja drobno posiekaj lub zmiel.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Rybę, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy przełóż do jednej miski.
- Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
- Uformuj kotleciki i smaż je na oleju na złoty kolor z obu stron.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kotleciki rybne są bardzo delikatne oraz posiadają niski IG, dzięki czemu możemy je włączyć na stałe do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk