Kotleciki rybne z dorsza

Opublikowano: 07.02.2025 r.
Dorsz, jajko, czerstwa bułka i mleko – to podstawowe składniki naszych domowych kotlecików rybnych. Filety z dorsza mieszamy z namoczoną w mleku bułką, jajkiem i doprawiamy według uznania. Następnie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym. Voila, pyszne i proste kotleciki gotowe!
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka pszenna - 80 g (czerstwa)
- Mleko 2% - 100 ml
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, miska, patelnia, ręcznik papierowy, rozdrabniacz
Przepis krok po kroku
- Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę.
- Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij.
- Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
- Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Kotleciki rybne z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad. Dorsz to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny