Kotleciki jagnięce
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Kotlety jagnięce, świeży rozmaryn i olej z pestek winogron – to trzy podstawowe składniki, które sprawią, że te kotleciki będą smakować wyjątkowo. Jagnięcina w połączeniu z aromatycznym rozmarynem i delikatnym olejem z pestek winogron tworzy prawdziwie smakowitą kompozycję. Poznaj prosty przepis na danie, które z pewnością oczaruje Twoje kubki smakowe.
Składniki dla 4 porcji:
- Kotlety jagnięce - 400 g (4 kotlety)
- Rozmaryn świeży - 8 g (1 gałązka)
- Olej z pestek winogron - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, miska
Przepis krok po kroku
- Kotleciki umyj i przełóż do miski.
- Do kotlecików dodaj olej, rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu. Pozostaw na około 1 godzinę.
- Patelnię grillową rozgrzej bardzo mocno.
- Połóż kotleciki (pamiętaj aby nie układać ciasno i zbyt dużo na patelni żeby nie obniżać temperatury smażenia).
- Kotleciki smaż po 4 minuty z każdej strony.
- Kotleciki możesz usmażyć na zwykłej patelni lub przygotować na grillu.
Komentarz dietetyka
Jagnięcina jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, jest dietetyczne i lekkostrawne. Aby kotleciki były jeszcze zdrowsze przygotuj je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu lub upiecz w piekarniku.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki