Koreczki z serem
Opublikowano: 11.10.2021 r.
Ser pleśniowy niebieski, zielone winogrona i ogórek – to trio, które zapewni ci doskonałą przekąskę na każdą imprezę. Koreczki z serem łączą w sobie wyjątkowy smak sera pleśniowego, świeżość ogórka i słodycz winogron, a dodatek zielonego pesto nada im wyrafinowanego charakteru. Idealne połączenie smaków w jednych małych koreczkach!
Składniki dla 30 porcji:
- Ser pleśniowy niebieski - 300 g
- Winogrona zielone - 300 g
- Ogórek - 300 g (2 duże sztuki)
- Pesto zielone - 60 g
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Ogórka umyj dokładnie. Obieraczką pokrój ogórka wzdłuż w plastry. Pesto posmaruj na plastry ogórka i zwiń.
- Ser pleśniowy pokrój w kostkę. Winogrona umyj dokładnie.
- Na przygotowane wykałaczki nadziewaj najpierw plaster ogórka, na niego kostkę sera a na wierzch winogrono.
- Gotowe koreczki układaj na talerzu.
Komentarz dietetyka
Koreczki z serem to przekąska zapewniająca uczucie sytości. Zaspokaja także chęć na coś słodkiego oraz słonego. Takie połączenia są najlepsze jeśli chodzi o przekąski do alkoholu, który wzmaga apetyt.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny