Koreczki z kabanosem
Opublikowano: 11.10.2021 r.
Kabanosy wieprzowe, ser żółty i ogórek konserwowy to trio, które definiuje te koreczki. Każdy kawałek chleba żytniego razowego i czerwona papryka dodają charakteru i świeżości. Ta kompozycja smaków idealnie nadaje się na szybkie i efektowne przekąski, które zadowolą każdego głodomora.
Składniki dla 10 porcji:
- Kabanosy wieprzowe - 200 g
- Ser żółty - 200 g
- Ogórek konserwowy - 200 g
- Chleb żytni razowy - 200 g
- Papryka czerwona - 150 g (1 średnia sztuka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Na początek pokrój kabanosy na 3 centymetrowej długości kawałki. Ogórki w occie pokrój w grubsze talarki, ser żółty pokrój w kostkę. Czerwoną paprykę umyj dokładnie, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Kromki chleba podziel na kawałki o wymiarach 3x3 centymetry.
- Przygotuj wykałaczki i nabijaj na nie najpierw chleb, następnie kabanosa, ogórka, ser żółty i paprykę.
Komentarz dietetyka
Koreczki to dobra przekąska. Koreczki są stosunkowo nisko kaloryczne. Zawierają błonnik regulujący pracę jelit oraz białko zwierzęce pomagające utrzymać prawidłową masę mięśniową.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny