Koreczki śledziowe
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Śledzie, serek śmietankowy, buraki i chrzan to cztery składniki, które tworzą esencję tych smakowitych koreczków śledziowych. Śledź w roli głównej daje wyrazisty smak, a delikatny serek śmietankowy dodaje kremowej konsystencji. Buraki nadają słodyczy i koloru, zaś chrzan ma charakterystyczny, pikantny akcent. Połączenie tych elementów gwarantuje prawdziwą sma(czność!
Składniki dla 10 porcji:
- Burak - 400 g (2 duże sztuki)
- Chrzan - 70 g
- Serek śmietankowy - 150 g
- Śledź filet - 1000 g
- Musztarda - 50 g
- Ocet winny - 30 ml
- Miód - 50 g
- Cebulka konserwowa (ze słoika) - 100 g
- Śliwki suszone - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Na początek upiecz buraczki i piekarniku (zawiń je w folie aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości, zajmie to około 50-70 minut).
- Wymieszaj serek śmietankowy z chrzanem.
- Przygotuj marynatę do buraczków: w misce umieść ocet, miód i musztardę, posiekany koper.
- Buraczki obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
- Buraki dodaj je do miski z marynatą i marynuj 15-20 minut.
- Płat śledzia posmaruj serkiem z chrzanem, w środku umieść śliwkę i kawałek buraka, zwiń w rulon i nabij na wykałaczkę.
- Na wierzch wykałaczki nabij cebulkę konserwową.
Komentarz dietetyka
Koreczki śledziowe to zdrowa przekąska. Zawiera białko zwierzęce oraz kwasy tłuszczowe omega 3 . Buraki są dodatkowo źródłem błonnika. Przekąska jest także dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny