Kopytka z twarogiem
Opublikowano: 06.04.2022 r.
Ziemniaki, ser twarogowy półtłusty i mąka pszenna — to główne składniki, które tworzą pyszne i delikatne kopytka z twarogiem. Dodatek jajka i skrobi ziemniaczanej sprawia, że masa jest idealnie elastyczna, a kopytka po ugotowaniu są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealne na szybki obiad czy kolację!
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki średnie - 800 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 195 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 75 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, łyżka cedzakowa, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Przepuść ziemniaki z twarogiem przez maszynkę do mięsa.
- Dodaj jajko, szczyptę soli oraz obie mąki. Całość dokładnie zagniataj.
- Blat oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część uformuj w wałek. Wałek pokrój na ukos w 2 cm kawałki.
- Wlej wodę do garnka. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, by tylko lekko bulgotało.
- Wrzuć kopytka do wody i gotuj około 1 minutę od wypłynięcia.
- Wyjmij łyżką cedzakową i podawaj.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk