Kopytka z sosem grzybowym
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Ziemniaki, świeże leśne grzyby, jajko i śmietanka kremowa to kluczowe składniki w przepisie na kopytka z sosem grzybowym. Ziemniaki tworzą podstawę kopytek, grzyby nadają sosowi niepowtarzalny smak, a śmietanka kremowa łączy wszystkie składniki w kremową całość, która idealnie współgra z cebulą i delikatną nutą oliwy z oliwek.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Świeże leśne grzyby - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie ostudź je i przeciśnij przez praskę.
- Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, odrobinę soli i wbij jajko. Całość wymieszaj i wyrób na jednolitą masę.
- Ciasto podziel na 6 części, a z każdej uformuj wałeczek. Wycinaj z wałeczków małe kopytka krojąc nożem pod niewielkim kątem.
- W dużym garnku zagotuj wodę i lekko ją posól. Wrzucaj do niej partiami kluski i gotuj 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj do niej oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Całość smaż 5 minut.
- Grzyby zalej śmietanką i duś przez 15 minut.
- Dopraw je solą, pieprzem, gałką i ziołami.
- Kopytka podawaj polane sosem.
Komentarz dietetyka
To niezwykle smaczne danie, jednak nie powinno gościć zbyt często w menu osób z cukrzycą ze względu na niewielka ilość błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny