Kopytka z serem
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ziemniaki, ser twarogowy i mąka pszenna – to trio stanowi serce naszego przepisu na kopytka z serem. Idealnie ugotowane ziemniaki połączone z kremowym twarogiem, a do tego odpowiednia ilość mąki pszennej, aby całość miała właściwą konsystencję. Prosty przepis na smaczne danie, które zadowoli niejedno podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 600 g (8 sztuk)
- Ser twarogowy tłusty - 165 g (2/3 opakowania)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 210 g (1 i 1/3 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 48 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt. (rozmiar M)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, stolnica, durszlak, sitko, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20-25 min. Odcedź i od razu utrzyj na puree. Odstaw do przestudzenia.
- Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko.
- Ser twarogowy dobrze rozdrobnij widelcem.
- Przestudzone ziemniaki umieść na stolnicy. Dodaj wymieszane i przesiane mąki, twaróg, jajko i 1/2 łyżeczkę soli. Całość zagnieć na jednolite ciasto.
- Kawałek ciasta rozwałkuj rękoma na stolnicy. Rozwałkowane ciasto potnij na kopytka.
- W garnku zagotuj wodę z olejem i 1 łyżką soli. Kopytka wrzucaj partami, aby się nie posklejały.
- Po wypłynięciu kopytka gotuj jeszcze 1-2 min.
- Następnie wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na durszlaku, a do garnka wrzuć kolejną partię kopytek.
- Kopytka podawaj od razu.