Kopytka z mąką ziemniaczaną
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Ziemniaki, mąka ziemniaczana i jajka to klucze do idealnych kopytek! Wyobraź sobie miękkie, delikatne kluski, które rozpływają się w ustach. Prosty przepis z trzech głównych składników, który szybko stanie się hitem Twojej kuchni.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej je wodą i gotuj przez 40 minut do miękkości, następnie schłodź.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
- Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinna gościć w diecie zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny