Kopytka z gulaszem
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Ziemniaki późne, szynka wieprzowa, cebula i bulion warzywny to kluczowi bohaterowie kopytek z gulaszem. Smaku dodaje sos sojowy, a gulaszowi głębi – marchewka. Wszystko to połączone z delikatnym smakiem oliwy z oliwek tworzy proste, ale wyjątkowo pyszne danie.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Marchewka - 90 g
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
- Mięso pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane w kostkę cebule. Gdy się zarumienią, dodaj mięso.
- Marchewki obierz i pokrój w plastry. Dodaj na patelnię i zamieszaj. Całość podsmaż 2 minuty.
- Zawartość patelni zalej bulionem i gotuj przez 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gulasz dopraw sosem sojowym, pieprzem, papryką, kminkiem, gałką i tymiankiem.
- Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj odrobinę ciepłego sosu. Dokładnie zamieszaj i dodaj do garnka, pozwól by, sos się zagotował.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
- Kluski podawaj z gorącym sosem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ma wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny