Kopytka z dyni
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Kopytka z dyni, czyli pyszne kluski z puree z dyni, ziemniaków i mąki pszennej, to idealne jesienne danie. Do zrobienia potrzebujesz również odrobiny skrobi ziemniaczanej i jednego jajka. To proste, lecz pełne smaku kluski, które z pewnością przypadną do gustu każdemu fanowi sezonowych potraw.
Składniki dla 5 porcji:
- Puree z dyni - 400 g
- Ziemniaki średnie - 525 g (7 sztuk)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 160 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 36 g (3 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, stolnica, durszlak, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 25 min), a potem odcedź. Od razu dodaj do nich zimne puree z dyni i wszystko razem zagnieć praską do ziemniaków.
- Do ziemniaków i dyni wbij jajko oraz wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zagnieć do połączenia się składników.
- Stolnice podsyp mąką. Następnie część ciasta zroluj w wałek, a potem spłaszcz go i potnij na kawałki.
- Do lekko osolonego wrzątku z olejem wrzuć pierwszą partię kopytek. Po wypłynięciu gotuj je ok. 1-1,5 min i wyciągnij łyżką cedzakową na durszlak. Postępuj tak z kolejnymi partiami kopytek.
- Kopytka podawaj od razu.