Kopytka z batatów
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Bataty, mąka ryżowa i skrobia ziemniaczana – oto trio, które sprawi, że Twoje kopytka z batatów będą wyjątkowe. Bataty nadają im delikatną słodycz, mąka ryżowa dodaje lekkiej konsystencji, a skrobia ziemniaczana idealnie je wiąże. Te kopytka to fajna alternatywa dla tradycyjnych klusek!
Składniki dla 2 porcji:
- Bataty - 750 g (3 duże sztuki)
- Mąka ryżowa - 75 g (0,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 96 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, folia aluminiowa, tłuczek do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Bataty umyj i owiń folią aluminiową i piecz około 60 minut w 220 stopniach.
- Bataty pozostaw do ostudzenia, następnie przekrój, wydrąż miąższ i przełóż do miski.
- Dodaj mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz 0,5 łyżeczki soli.
- Zagnieć ciasto.
- W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli.
- Z ciasta uformuj walce, krój je na kawałki pod kątem.
- Kopytka wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. .
- Nie dopuszczaj do wrzenia
Komentarz dietetyka
Bezglutenowe kopytka z batatów są świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego dania. Danie jest zdrowe jednak nie powinno być spożywane często i w większych ilościach przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki