Kopytka z Thermomixu
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Ziemniaki, mąka pszenna i jajka – to wszystko, czego potrzebujesz, by zrobić pyszne kopytka w Thermomixie. Zapomnij o ugniataniu ciasta ręcznie i sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować te tradycyjne kluski dzięki Twojemu kuchennemu pomocnikowi. Samo dobro bez zbędnego wysiłku!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 750 g (8 średnich sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, łyżka cedzakowa, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego dodaj ziemniaki oraz mąkę.
- Składniki wymieszaj ustawiając na Thermomix 10s/obr.4.
- Następnie do masy dodaj jajko oraz szczyptę soli i ciasto na kopytka wyrabiaj 30s/interwał.
- Z ciasta na stolnicy uformuj wałki, które pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli.
- Do wrzącej wody wrzucaj kopytka i gotuj je do momentu, aż wypłyną na wierzch.
- Ugotowane kopytka wyciągi przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Gotowe kopytka podawaj na ciepło z dodatkiem okrasy lub jako dodatek do dania głównego.
Komentarz dietetyka
Kopytka z Thermomixa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Stanowią one doskonały dodatek do różnego rodzaju sosów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny