Kopytka na słodko
Opublikowano: 06.04.2022 r.
Ziemniaki, skrobia ziemniaczana, skórka z cytryny – to kilka kluczowych składników, które potrzebujesz, żeby zrobić pyszne kopytka na słodko. Dodaj do tego esencję masła oraz odrobinę mąki pszennej i gotowe! Ten przepis łączy ziemniaki z delikatnym, cytrynowym twistem, tworząc niesamowicie smaczne, a jednocześnie łatwe do przygotowania danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 700 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 25 g
- Masło - 58 g (1 łyżeczka + 50 g)
- Skórka z cytryny - 5 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - skórka z cytryny, cynamon, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, łyżka cedzakowa, praska do ziemniaków, rondelek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę, dodaj łyżeczkę masła i całość ugnieć.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, skórkę z cytryny i zagnieć na gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj wałek i pokrój na ukos na kawałki 2 cm.
- Zagotuj wodę w garnku. Kopytka wrzucaj do osolonego wrzątku. Gotuj około 3 minuty od wypłynięcia.
- Wyłów łyżką cedzakową.
- W rondelku rozpuść 50 g masła. Wymieszaj cukier z cynamonem.
- Gotowe kopytka polej masłem i posyp cukrem z cynamonem.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk