Kopytka leniwe
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ser twarogowy, mąka pszenna i jajko - to trio, które sprawia, że kopytka leniwe są tak pyszne. Te delikatne kluski, które przygotujesz dosłownie w kilka chwil, to idealny comfort food na leniwe popołudnia. Prosto, szybko i bez zbędnej finezji – po prostu smacznie!
Składniki dla 2 porcji:
- Ser twarogowy tłusty - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Wbij jajko i dodaj mąkę oraz cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób na gładkie i spójne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie mniejsze części i na blacie zroluj każdy kawałek, by powstał długi rulon.
- Ostrym nożem z rulonów wycinaj małe kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Wrzucaj małymi partiami kluski, wymieszaj je łyżką, by się nie posklejały.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny