Kopytka bezglutenowe
Opublikowano: 04.03.2022 r.
Ziemniaki i mąka bezglutenowa - te dwa składniki to serce naszych kopytek bezglutenowych. Przygotowanie tych pysznych klusek jest proste i szybkie. Ugotowane ziemniaki i odrobina mąki to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć domową wersję kultowego dania. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej!
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 1000 g
- Mąka bezglutenowa - 130 g (1 szklanka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, łyżka cedzakowa
Przepis krok po kroku
- Obrane, ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree praską lub widelcem.
- Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Wymieszaj z mąką do połączenia wszystkich składników.
- Podziel ciasto na 2-3 części, uformuj wałki i pokrój na kopytka o długości 3 cm.
- Kopytka wrzucaj na osoloną wodę i gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
Kopytka bezglutenowe mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą/insulinoopornością powinny zwrócić uwagę na ich ilość oraz podawać w towarzystwie białek i tłuszczów (mięsa, ryb, twarogu).
~ Aleksandra Dziura, dietetyk