Kopytka
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ziemniaki, mąka pszenna i jajko – to trio, które stanowi bazę kopytek. Prosty, ale pyszny przepis, gdzie kieszonkowa ilość soli wydobywa smak tych miękkich, ziemniaczanych klusek. Idealne jako dodatek do obiadu, świetnie komponują się z różnymi sosami.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g (10 sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (2,5 szklanki)
- Jajko - 1 szt. (1 sztuka)
- Sól - 2 g (0,5 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, duży garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz.
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Rozgnieć ugotowane ziemniaki na bardzo gładkie pure.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli.
- Całość wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
- Ciasto wyłóż na stolnicę lekko opruszoną mąką.
- Podziel ciasto na 3-4 części i każdą z nich uformuj na kształt niewielkiego wałka.
- Każdy wałek pokrój na kawałki o szerokości ok. 2-2,5 cm.
- Kopytka gotuj w gotującej się, osolonej wodzie ok. 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.