Koperty z jabłkami

Opublikowano: 29.04.2025 r.
Mąka pszenna, jabłka i kostka masła – te składniki to klucz do przepysznych kopert z jabłkami. Idealne na ciepło z piekarnika, z chrupiącym ciastem i soczystym, lekko kwaskowatym nadzieniem. Tworzą nie tylko słodką przekąskę, ale również doskonały deser na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Śmietana 12% - 120 g
- Jabłko - 700 g (5 dużych sztuk)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.
- Do masła dodaj mąkę, 100 g cukru, jajko oraz kwaśną śmietanę.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.
- Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Dodaj cynamon oraz 100 g cukru.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- Wytnij z ciasta kwadraty i na każdym umieść ćwiartkę jabłka.
- Złącz brzegi i wierzch ciastka posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
- Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Podawaj na ozdobnym talerzu.
Komentarz dietetyka
Koperty z jabłkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny